Новини

Зв'язок холестерину ліпопротеїнів низької щільності, визначеного у підлітків, молоді та людей середнього віку з кальцифікацією коронарних судин серед людей середнього віку.

    Важливість. Підвищений рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності пов’язаний з наявністю кальцифікації коронарних артерій, маркером серцево-судинних захворювань серед дорослих. Проте відносний вклад холестерину ліпопротеїнів низької щільності в розвиток кальцифікації коронарних судин серед різних вікових категорій залишається не повністю зрозумілим.

    Мета. Визначити відносний зв’язок між холестерином ліпопротеїнів низької щільності, визначеного в різних вікових групах (підлітки, молодь, люди середнього віку) та наявністю кальцифікації коронарних артерій серед людей середнього віку.

    Дизайн, налаштування та учасники. Дослідження кардіоваскулярного ризику серед молодих жителів Фінлянції – це популяційне проспективне когортне дослідження, розпочате в 1980 році з наступним спостереженням протягом 28 років. Учасники з трьох фінських міст (Куопіо, Тампере та Турку) відображають зручну добірку з трьох найстарших когорт на початковому рівні (віком 12-18 років на момент початку дослідження). Дані збиралися з вересня 1980 по серпень 2008 року. Аналіз почався в лютому 2020.

    Кратність вимірювання. Рівні холестерину ліпопротеїнів низької щільності вимірювалися в різних вікових категоріях, включаючи підлітків (12-18 років), молодь (21-30 років) та людей середнього віку (33-45 років).

    Результати. Серез 589 учасників 327 (56%) були жіночої статі. В моделі, підлаштованій до року народження, статі, індексу маси тіла, систолічного тиску, рівня глюкози крові, паління, ліпідознижувальної та антигіпертензивної терапії, сімейного анамнезу серцево-судинних захворювань, сумарного вживання холестерину ліпопротеїнів низької щільності протягом життя, асоційована з кальцифікацією коронарних артерій. (OR, 1.50; 95%, довірчий інтервал 1.14-1.92). В будь якій віковій категорії холестерин ліпопротеїнів низької щільності був асоційований з ККА і вплив холестерину ліпопротеїнів невисокої щільності в підлітковому віці має найбільше значення (підлітки: OR, 1.16; 95%, довірчий інтервал 1.01-1.46; молодь OR, 1.14; 95% довірчий інтервал 1.01-1.43; середній вік: OR, 1.12; 95%, довірчий інтервал 1.01-1.34).

    Висновки та актуальність. Опираючись на ці дані можна припустити, що підвищення рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності в будь-якому віці пов’язане з коронарним атеросклерозом в середньому віці. Проте високий рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності показав найбільший вплив на наявність ККА в середньому віці, а також необхідна більша проінформованість про роль високого рівня холестерину ліпоротеїнів низької щільності в підлітковому віці.

    Переклад з оригіналу:

    Association of Non–High-Density Lipoprotein Cholesterol Measured in Adolescence, Young Adulthood, and Mid-Adulthood With Coronary Artery Calcification Measured in Mid-Adulthood

    Matthew K. Armstrong, PhD; Brooklyn J. Fraser, PhD; Olli Hartiala, MD; Marie Jeanne Buscot, PhD; Markus Juonala, MD, PhD; Feitong Wu, PhD; Juha Koskinen, MD, PhD; Nina Hutri-Kähönen, MD, PhD; Mika Kähönen, MD, PhD; Tomi P. Laitinen, MD, PhD; Terho Lehtimäki, MD, PhD; Jorma S. A. Viikari, MD, PhD; Olli T. Raitakari, MD, PhD; Costan G. Magnussen, PhD

    Останні новини

    ГРИП МОЖЕ СТАТИ ПРИЧИНОЮ СЕРЦЕВОГО НАПАДУ
    21 жовтня 2021

    ГРИП МОЖЕ СТАТИ ПРИЧИНОЮ СЕРЦЕВОГО НАПАДУ

    Результати нещодавнього дослідження за участі дорослих віком від 40 років, які раніше не мали інфаркту або інсульту, продемонстрували, що грип збільшує: • до 10 разів ризик розвитку серцевого нападу • до 8 разів ризик розвитку інсульту
    На сайті ведуться технічні роботи. Перепрошуємо за незручності.
    16 березня 2021

    На сайті ведуться технічні роботи. Перепрошуємо за незручності.

    Наші програмісти при перенесенні на новий сервер зіштовхнулися з проблемою неправильної роботи видачі Сертифікатів. Зараз цю проблему вирішуємо, вже скоро Ви зможете скачати усі сертифікати з Вашими даними! Перепрошуємо за тимчасові незручності! Дякуємо, що залишаєтеся з нами!
    Вплив припинення та продовження прийому іАПФ та БРА на виживаність та тривалість госпітального періоду у пацієнтів що хворіють на COVID-19.
    31 грудня 2020

    Вплив припинення та продовження прийому іАПФ та БРА на виживаність та тривалість госпітального періоду у пацієнтів що хворіють на COVID-19.

    Невідомо, позитивний, негативний чи нейтральний вплив мають інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ) або Блокатори рецепторів ангіотензину II (БРА) на клінічні результати у пацієнтів із коронавірусною хворобою 2019 (COVID-19).
    Більше новин