Новини

Вплив припинення та продовження прийому іАПФ та БРА на виживаність та тривалість госпітального періоду у пацієнтів що хворіють на COVID-19.

  • Лікар-кардіолог
    Ковальчук Ю.Ю.

АКТУАЛЬНІСТЬ: Невідомо, позитивний, негативний чи нейтральний вплив мають інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ) або
Блокатори рецепторів ангіотензину II (БРА) на клінічні результати у пацієнтів із коронавірусною хворобою 2019 (COVID-19).

ЗАВДАННЯ Визначити, чи змінило виживаність та час виписки припинення застосування іАПФ або БРА порівняно з продовженням лікування цими препаратами.

ДИЗАЙН ТА УЧАСНИКИ: Рандомізоване клінічне випробування з 659 пацієнтів, госпіталізованих у Бразилії з легким та середнім ступенем тяжкості COVID-19, які приймали іАПФ або БРА до госпіталізації.
ІНТЕРВЕНЦІЇ: Припинення (п = 334) або продовження (п = 325)прийому іАПФ або БРА
ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ТА ЗАХОДИ: Первинним результатом була кількість днів життя пацієнтів, що були виписані з лікарні через 30 днів. Вторинні результати включали смерть, серцево-судинну смерть,та прогресування COVID-19.
РЕЗУЛЬТАТИ Серед 659 пацієнтів середній вік становив 55,1 року, 14,7% - пацієнти у віці 70 років і старше, 40,4% - жінки та 100% - пройшли дослідження до кінця. Медіана часу від появи симптомів до госпіталізації становила 6 днів (IQR, 4-9 днів)і 27,2% пацієнтів мали насичення киснем менше 94% при диханні кімнатним повітрям. В значенні клінічного ступеня тяжкості 57,1% пацієнтів мали легкий ступінь тяжкості при поступленні до лікарні, а 42,9% були в стані середньої тяжкості. Не було суттєвої різниці в тривалості життя та тривалості госпітального періоду у групи, що відмінила лікування (середнє значення - 21,9 дня [SD, 8 днів]) порівняно з пацієнтами,що продовжували прийом іАПФ чи БРА (середнє значення, 22,9 дня [SD, 7,1 дня]), а середнє співвідношення становило 0,95 (95% ДІ,0,90-1,01). Найбільш поширеним побічними явищами були: дихальна недостатність, що вимагала інвазивної механічної вентиляції легенів (9,6% угрупі, що припинила лікування проти 7,7% у групі, що продовжила лікування); шок, що вимагає вазопресорів (8,4% проти 7,1% відповідно); гострий інфаркт міокарда (7,5% проти 4,6%); поява або загострення серцевої недостатності(4,2% проти 4,9%); та гостра ниркова недостатність, що потребує гемодіалізу (3,3% проти 2,8%).

ВИСНОВКИ:Серед пацієнтів, госпіталізованих із COVID-19 легкої та середньої тяжкості, які приймали іАПФ або БРА до госпіталізації, не було виявлено суттєвої різниці у тривалості життя та тривалості госпітального періоду, незалежно від того, продовжували чи припиняли пацієнти приймати ці препарати впродовж госпітального періоду. Ці висновки не підтримують рутинне припинення прийому іАПФ або БРА серед пацієнтів, госпіталізованих із COVID-19 легкого та середнього ступеня тяжкості якщо є показання до застосування цих препаратів.

Останні новини

ГРИП МОЖЕ СТАТИ ПРИЧИНОЮ СЕРЦЕВОГО НАПАДУ
21 жовтня 2021

ГРИП МОЖЕ СТАТИ ПРИЧИНОЮ СЕРЦЕВОГО НАПАДУ

Результати нещодавнього дослідження за участі дорослих віком від 40 років, які раніше не мали інфаркту або інсульту, продемонстрували, що грип збільшує: • до 10 разів ризик розвитку серцевого нападу • до 8 разів ризик розвитку інсульту
На сайті ведуться технічні роботи. Перепрошуємо за незручності.
16 березня 2021

На сайті ведуться технічні роботи. Перепрошуємо за незручності.

Наші програмісти при перенесенні на новий сервер зіштовхнулися з проблемою неправильної роботи видачі Сертифікатів. Зараз цю проблему вирішуємо, вже скоро Ви зможете скачати усі сертифікати з Вашими даними! Перепрошуємо за тимчасові незручності! Дякуємо, що залишаєтеся з нами!
Вплив припинення та продовження прийому іАПФ та БРА на виживаність та тривалість госпітального періоду у пацієнтів що хворіють на COVID-19.
31 грудня 2020

Вплив припинення та продовження прийому іАПФ та БРА на виживаність та тривалість госпітального періоду у пацієнтів що хворіють на COVID-19.

Невідомо, позитивний, негативний чи нейтральний вплив мають інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ) або Блокатори рецепторів ангіотензину II (БРА) на клінічні результати у пацієнтів із коронавірусною хворобою 2019 (COVID-19).
Більше новин